”Vi må ikke tage demokratiet for givet”

Elever fra Ry Højskole taler ved Grundlovsfesten på Himmelbjerget

Mod eller mismod – kan vi håbe på en bedre fremtid? Sådan lyder det spørgsmål, som Hotel Democracy-gruppen stiller, når den 5. juni traditionen tro kalder til Grundlovsfest på Himmelbjerget.

Årets hovedtaler er Mogens Lykketoft, tidligere formand for FN, og han får godt selskab på scenen af elever fra både Ry Højskole og Frijsenborgegnens Efterskole i Hammel. Eleverne går i disse dage i gang med at forberede deres taler, og på Ry Højskole er forstander Stefan Hollænder Kvamm elevernes sparringpartner.

  • Det er en stor glæde at være med til at fejre Grundloven på Himmelbjerget. Demokrati og grundlov er søjler i vores samfund, som vi ikke må tage for givet. Og derfor er det værd at markere og fejre begge dele. Selvfølgelig skal vi som højskole være en central del af den fejring, siger han og tilføjer:
  • Jeg er spændt på at Mogens Lykketofts bud på årets tema. Men jeg glæder mig naturligt nok endnu mere til at høre Grundlovstalen fra vores elever. Der er nemlig rigtig god grund til at lytte til de unges perspektiver på det samfund og den tid, vi lever i lige nu.

Men Grundlovsfesten er meget mere end taler. Fællessangen, musikken og samværet på tværs af generationer er vigtige elementer, og en halv time før festen går i gang kl. 10, sælger arrangørerne kaffe og boller fra RYST-sejlet på plænen.

  • Vi håber, at en hel masse mennesker i alle aldre vil være med til at fejre demokratiet på det ikoniske bjerg, hvor folkemøderne startede endnu før Grundloven blev født, siger bibliotekar Tina Grimstrup, som godt tør love, at det bliver to skønne timer med kloge, tankevækkende taler, himmelhøj sang og god musik.

FAKTA & PRAKTIK:

  • Grundlovsfesten holdes på Plænen på Himmelbjerget 5. juni kl. 10-12.
  • Der er opstillet bænke, men det er en god idé at medbringe tæppe eller klapstol
  • Der sælges kaffe m.m. fra kl. 9.30
  • Bag Hotel Democracy står Skanderborg Kommunes Biblioteker (Tina Grimstrup), Ry Højskole (Stefan Hollænder Kvamm og Jeppe Bai), Museum Skanderborg og tidl. turistchef og medstifter af Hotel Democracy, Marianne Purup.
  • Grundlovsfesten på Himmelbjerget bliver gjort mulig gennem støtte og opbakning fra bl.a. Skanderborg Kommune, Grundlovsfesten/Nordea, JP Fonden, Kvickly Ry, Ry Borgerforening og Soroptimisterne i Skanderborg
  • Årets sanghæfte kan købes for 30 kr.