Tor Nørretranders  på Himmelbjerget

Tor Nørretranders på Himmelbjerget

 

Hotel Democracy kalder til Grundlovsfest med taler og sang om håb og utopi

Det er håbet, troen på fremtiden, drømmene, visionerne, fællesskabet – og de uopnåelige idealer – der danner kernen i årets Grundlovsfest 5. juni på Himmelbjerget. Og med taler af både Tor Nørretranders og elever fra Ry Højskole tilsat en masse dejlige sange fra Højskolesangbogen er der basis for at blive opløftet.

– Der er nok at frygte og grund nok til at gå i hi med sin frygt. Men Grundlovsfesten skal fejre håbet, troen og modet. Og alene fællesskabet i sangen og musikken kan give os alle sammen ny styrke til at se fremad, lyder det Hotel Democracy-gruppen alias Ole Toftdahl, Ry Højskole, Jørgen Bartholdy, Skanderborg Kommunes Biblioteker, Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg og Marianne Purup, VisitSkanderborg.

Mærk verden og se frem

Årets hovedtaler, Tor Nørretranders, fik sit store gennembrud som forfatter i 1991 med Mærk Verden og i 2017 kom bogen Se frem, hvor han slår til lyd for, at vi står foran en ny oplysningstid.

– Det kan føles, som om vi lever i en opløsningstid, hvor alt går ad helvede til. Men faktisk står vi på kanten til en ny oplysningstid… der er mere godt, der pibler frem, end vi normalt tænker på, siger forfatteren.

Vi skal se frem i stedet for at blive lammet af apati, mener Tor Nørretranders.

 

Unge stemmer, sang og musik

Også elever fra Ry Højskoles forårshold går på talerstolen med deres bud på håb og utopi, og lærere fra højskolen leverer den musikalske del af festen.

Alle er velkomne, og det er helt gratis at være med. Fra kl. 9.30 kan man købe kaffe og rundstykker, selve festen varer fra kl. 10-12 og derefter kan man gå på fortælletur med Henrik Bredmose Simonsen og høre om ”Folkelighed, frihed og fornøjelse på Himmelbjerget”. Turen starter ved Blicher-stenen.

 

Tak til Kulturpuljen Skanderborg Kommune, Nordea-fonden, Skanderborg Kommunes pulje til festival-iværksætterhjælp, Kvickly Ry og Ry borgerforening.

Grundlovsdag på Himmelbjerget 2018

Grundlovsdag på Himmelbjerget 2018

Vi ses til Grundlovsfest på Himmelbjerget 5. juni 2018 kl. 10 – 12.
Vi skal tale og synge om temaet “Håb & utopi”.

Program:
Velkomst og fællessang
Hovedtaler Tor Nørretranders
Præsentation af Ry Højskoles jubilæums sang
Ry højskoles forårshold taler om årets tema
Fællessang
Guidet rundvisning på Himmelbjerget

Ny Jens Rosendal-sang på Himmelbjerget

Ny Jens Rosendal-sang på Himmelbjerget

Sangen får premiere ved grundlovsfesten 5. juni 

Han er kendt og elsket for ”Du kom med alt hvad der var dig” og han er den nulevende digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen. Nu har Jens Rosendal skrevet en helt ny sang i anledning af kulturhovedstadsåret til projektet ”Verden for dine fødder” der i år samarbejder med Hotel Democracy om Grundlovsmødet.

Ved sidste års Grundlovsfest var der premiere på Lars Lilholts sang ”I mit grænseland”, skrevet til Himmelbjerget og Hotel Democracy (alias Ry Højskole, Museum Skanderborg og VisitSkanderborg), og arrangørerne glæder sig over at Jens Rosendal og Rasmus Skov Borrings sang får sin officielle premiere til Grundlovsfesten.

Temaet for Grundlovsfesten 2017 er ”Her fra hvor vi står”, og det er 2017-projektet Verden for dine fødder med base på Flamenco Teatret i Ry, der har arbejdet sammen med Jens Rosendahl og Rasmus Borring Skov om tekst og musik til ”Imellem lyse strande”. Allerede i 2016 var Jens Rosendal og Rasmus Borring Skov gæster ved en sang- og fortælleaften på Ry Højskole arrangeret af Hotel Democracy, og her var alle pladser udsolgt.

2017-temaet ”Her fra hvor vi står” er også udgangspunktet for årets hovedtaler, den kendte TV-journalist og debattør Abdel Aziz Mahmoud og for de unge talere, som følger efter ham på talerstolen på Himmelbjerget . De unge kommer som repræsentanter for det Børnefolkemøde, der samtidig holdes på Sletten ved bjergets fod.

Og så skal der synges masser af fællessange, akkompagneret af en dejlig trio med Lisbeth Iversen i spidsen. Højskoleforstander Ole Toftdahl, Ry Højskole introducerer sangene.

Hele arrangementet starter med morgenkaffe og rundstykker og rundes af med en fortælletur om ”Frihed, folkelighed og fornøjelse” på Himmelbjerget, anført af museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg.

Abdel Aziz og unge stemmer  på Himmelbjerget

Abdel Aziz og unge stemmer på Himmelbjerget

Hotel Democracy er klar til Grundlovsfest med taler og masser af sang

Den kendte debattør, forfatter og TV-mand Abdel Aziz Mahmoud er hovedtaler, når Ry Højskole, Museum Skanderborg og VisitSkanderborg – alias Hotel Democracy – inviterer til Grundlovsfest på Himmelbjerget mandag 5. juni (2. pinsedag). Årets tema er ”Her fra hvor vi står”, inspireret af Århus som europæisk kulturby og et ønske om at se Danmark, danskerne og demokratiet i en større sammenhæng end den nationale, og Abdel vil være med til at vende blikket indefra og ud: Her fra, hvor vi står, ser vi resten af verden. Hvad ser vi?

Abdel Aziz Mahmoud er 33 år og tidligere udviklingsredaktør på Nordisk Film TV, og han er pt. en af Danmarks mest kendte og profilerede journalister og er vært på DR2. Han er bl.a. kendt for bogen ”Hvor taler du flot dansk” fra 2016 og for sin aktive medvirken i utallige debatter. At han har 45.000 følgere på Facebook siger noget om hans rækkevidde.

I pinsen afholdes også Børnefolkemødet på FDF Friluftcenter lige ved foden af Himmelbjerget, og Abdel får følgeskab på talerstolen af to af de helt unge folkemøde-deltagere. De vil komme med deres bud på ”Her fra hvor vi står”.

Og så skal der synges masser af sange, akkompagneret af en dejlig trio med Lisbeth Iversen i spidsen. Højskoleforstander Ole Toftdahl, Ry Højskole introducerer sangene.

Hele arrangementet starter med morgenkaffe og rundstykker og rundes af med en fortælletur om ”Frihed, folkelighed og fornøjelse” på Himmelbjerget, anført af museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg.

Hotel Democracy holder i år Grundlovsfest i samarbejde med gruppen omkring ”Verden for dine fødder” ligesom Ry Outdoor festivalen har Grundlovsfesten med i sit program.

Arrangementet er støttet af Kulturpuljen, Skanderborg

 

Pressen skriver
Horsensfolkeblad 

POP-UP HØJSKOLE FOR FLYGTNINGE PÅ HIMMELBJERGET

POP-UP HØJSKOLE FOR FLYGTNINGE PÅ HIMMELBJERGET

Vær med til tre dages intens højskole oplevelse for danske unge og unge med flygtningebaggrund, når VERDEN FOR DINE FØDDER og Ry Højskole arrangerer pop-up højskole på Himmelbjerget i fra 21. – 24. juni.

Dit demokrati har brug for dig! Folk, oplysning, engagement og deltagelse er nøgleord for ethvert levende demokrati, og højskolen er det perfekte sted at stimulere og udvikle vores fællesskab og det samfund der omgiver os.

Demokrati og et godt og rummeligt samfund er ikke en naturlov. Hver generation bliver nødt til at genopfinde demokratiet og bringes til at indse folkestyrets værdi. Ellers dør det.

Fællesskabet styrker vi med workshops i flamenco, teater / fortælling og maleri /magi. Og ved at forberede og afholde en stor Sankt Hans fest om fredagen.

Demokratiet tager vi fat på med oplæg, samtale og debat. Men det allervigtigste er mødet med en stor gruppe andre unge, der tror på at vi sammen kan skabe et godt samfund og stærke relationer på tværs af vores forskellighed.

Samtidig er kurset en måde at opleve og forstå et vigtigt stykke dansk kultur. Folkehøjskolen tilbyder er en unik tilgang til samfundet, og uddanner eleverne som entreprenører for demokratiet – her mødes vi i en uformel dialog om, hvordan vi udvikler samfundet, så det kan være til fælles bedste.

Undervisningen ligger fra kl. 16. 00 til kl. 22.00 onsdag og torsdag og fra kl. 14.00 til festen slutter fredag.
Undervisningen foregår på Hotel Himmelbjerget.(Der er mulighed for at blive indkvarteret på Ry Højskole.)

Kurset kan rumme 60 kursister. Deltagerne skal kunne begå sig på dansk. Prisen er kun kr. 300.- inkl. aftensmad kaffe / the, undervisning og fest. Overnatning på Ry Højskole kr. 300.- for tre nætter. Afrejse fra Ry Højskole lørdag morgen kl. 8.00.
Kurset er støttet af Skanderborg Kommune, Folkeoplysningspuljen og Fonden Aarhus 2017.
Tilmelding sker på https://www.ryhojskole.dk/somm…/hoejskole-paa-himmelbjerget/ Her kan man også se programmet og de medvirkende.

Yderligere informationer :
Kursusleder Thorbjørn Carl Hjalager, tlf. 27 28 31 31 mail thorbjorn@20first.dk

“I mit grænseland” sunget af Ry Højskole

“I mit grænseland” sunget af Ry Højskole

Lars Lilholt havde til Hotel Democracy’s Grundlovsfest skrevet en helt ny sang – ’I mit grænseland’. Sangen blev sunget for første gang af de 600 frem mødte på Himmelbjerget 5. juni 2016.  Ry Højskoles elever har senere indspillet den smukke sang og det er nu muligt at lytte/synge med via videoen nedenfor.

“I mit grænseland” sunget af elever fra Ry Højskole.
Skrevet af Lars Lilholt.
Melodi: Nikolaj Busk (Dreamers’ Circus).

I mit grænseland
1. Hvis du går over mine grænser skal du vide
At du tumler ind i mit private rum
Hvis jeg ikke får dig gjort det klart i tide
vil du støde mod min hjertebom
men min grænse den kan åbnes eller flyttes
hvis du ser mig og min uro og du kan
acceptere at min åbenhed beskyttes
kan vi mødes i mit grænseland

2. og når jeg hæver bommen prøver jeg at sige
kom og mød mig på det sted jeg hører til
her hos mig der fødes mand og kvinde lige
du må tro på hvilken Gud du vil
jeg blir usikker og bange og jeg tvivler
når jeg flytter mig og åbner det jeg kan
når de grænseløse fire vinde hvirvler
støvet op midt i mit grænseland

3. og som historie og sprog og relationer
integrerer mennesker der kom og gik
så er evnen til at lytte og forundres
nok det allersmukkeste jeg fik
ser du ærligheden selv kan aldrig tie
prøv og lyt og vær så tydelig du kan
og det rådvildheden prøver på at sige
er en frihed i mit grænseland

4. jeg tror og håber ikke hjertebommen binder
for jeg låner håb fra åbenheden selv
og fra tilliden der meget let forsvinder
når jeg lukker døren med et smæld
men min grænse den kan åbnes eller flyttes
hvis du ser mig og min uro og du kan
acceptere at min åbenhed beskyttes
kan vi mødes i mit grænseland

600 sang Lars Lilholts nye sang på Himmelbjerget

600 sang Lars Lilholts nye sang på Himmelbjerget

Pressemeddelelse
6/6-16

Hotel Democracy holdt grundlovsmøde med temaet ’Sang over grænser’.

Solen skinnede, og himlen var grænseløst blå, da flere end 600 gæster var samlet til Hotel Democracy’s grundlovsfest på Himmelbjerget i søndags.

Akkompagneret af folkemusiktrioen Dreamer’s Circus blev der sunget både kendte og mindre kendte sange fra højskolesangbogen.

Højskoleforstander Jørgen Carlsen, Testrup Højskole, spandt fine betragtninger over temaet grænser. Og kom bl.a. ind på Danmarkskanon, og de immaterielle dele af den danske kulturarv. Dele som det kan være svært for ikke-danskere at forstå – nemlig begreber som hygge og en folkelig sang.

Præmiere på ’I mit indre grænseland’

Lars Lilholt havde til anledningen skrevet en helt ny sang – ’I mit grænseland’. Lars Lilholt trådte selv frem og præsenterede sagen.

’Jeg har opfundet et helt nyt ord til sangen’, fortalte Lars Lilholt. ’Nemlig Hjertebom – altså den bom, som er inde i mig’.

Lars Lilholt håber, at sangen kommer til at flyve langt – og som han sagde: ’Hvor længe sange flyver ved man aldrig’.

Ledet af Ole Toftdahl, forstander Ry Højskole, sang alle deltagerne ’I mit indre grænseland’ for første gang. Og flot lød det ud over Himmelbjerget.

Efter grundlovsmødet gik en flok af gæsterne med museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg, på fortælletur på Himmelbjerget.

 

Lars Lilholt skriver sang til Grundlovsfest 5. juni på Himmelbjerget

Premiere på sangen ”I mit grænseland” på Hotel Democracy’s folkefest 5. juni

Sang over grænser er temaet for Hotel Democracy’s Grundlovsfest på Himmelbjerget, og temaet får helt nye perspektiver, når publikum for første gang nogensinde skal synge Lars Lilholts sang ”I mit grænseland”. Den kendte sanger og musiker, der bor få kilometer fra Himmelbjerget, har skrevet sangen til Hotel Democracy, og den sat i musik af den dansk/svenske folkemusiktrio Dreamer’s Circus. Trioen spiller også ved Grundlovsfesten.

  • Vi er meget taknemmelige for, at Lars Lilholt har villet skrive ”I mit grænseland”, og vi glæder os meget til at synge den sammen med gæsterne på årets Grundlovsfest, siger højskoleforstander Ole Toftdahl, som sammen med museumsdirektør Henrik Bredmose Simonsen og turistchef Marianne Purup udgør gruppen bag Hotel Democracy.

Om temaet siger han:

  • Meningen er, at vi sammen skal udforske begrebet ”grænser”. Der skal både synges om det, tales om det og tænkes nye tanker om det.

Årets taler er højskoleforstander og medlem af Det etiske Råd, Jørgen Carlsen, Testrup Højskole, der taler om sit syn på ”grænser”, og talen indrammes – ud over den nye Lilholt-sang – af en række fællessange og Dreamer’s Circus’ dejlige folkemusik.

Grundlovsfesten starter traditionen tro med kaffe, rundstykker og fællessang kl. 10 og varer ca. to timer.  I forlængelse af festen inviterer Hotel Democracy på en fortælletur anført af museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen med titlen ”Frihed, folkesjæl og fornøjelse”. Turen varer ca. en halv time.

Det er gratis at være til både folkefest og fortælletur, og der kan købes kaffe og rundstykker.

Arrangementet er støttet af Kultursamvirket i Skanderborg.

Pressebillede Dreamers Cirkus

 

 

 

 

 

Foto: Dreamer’s Circus, fotograf: Kristoffer Juul Poulsen

Grundlovsfest 5. juni på Himmelbjerget  med tale, sang og musik

Grundlovsfest 5. juni på Himmelbjerget med tale, sang og musik

 

Hotel Democracy inviterer til folkefest med temaet ”Sang over grænser”

Sammen skal vi udforske begrebet ”grænser”. Der skal både synges om det, tales om det og tænkes nye tanker om det.

Sådan lyder det i invitationen fra Hotel Democracy, som igen i år fejrer Grundloven og demokratiet med en folkefest på Himmelbjerget den 5. juni. Årets taler er højskoleforstander og medlem af Det etiske Råd, Jørgen Carlsen, Testrup Højskole, der taler om sit syn på ”grænser”. Talen indrammes af en række fællessange og herlig musik, leveret af den dansk/svenske folkemusiktrio Dreamer’s Circus.

Festen starter traditionen tro med kaffe, rundstykker og fællessang kl. 10.  Højskoleforstander Ole Toftdahl fra Ry Højskole introducerer både dagens tema, sangene og de musikalske indslag.

I forlængelse af Grundlovsfesten inviterer Hotel Democracy på en fortælletur med titlen ”Frihed, folkesjæl og fornøjelse” – om demokratibevægelser og turisme på Himmelbjerget. Museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen er fortæller og guide. Turen varer ca. en halv time.

Det er gratis at være til både folkefest og fortælletur, og der kan købes kaffe og rundstykker.

Arrangementet er støttet af Kultursamvirket i Skanderborg.

Jørgen Carlsen
Jørgen Carlsen, Forstander Testrup Højskoe

 

Om Hotel Democracy
Hotel Democracy er et samar­bejde mellem Museum Skanderborg, Ry Højskole og VisitSkanderborg.

Hotel Democracy er et sted, et møde, en samtale.
Hotel Democracy ønsker at bibringe deltagerne historisk viden om udviklingen af demokrati i Danmark. Projektet ønsker i særlig grad at skabe oplysning om de folkelige bevægelsers betydning og herunder den rolle folkemøderne på Himmelbjerget spillede.

Hotel Democracy består af en række enkeltstående arrangementer. Det kan være oplysende foredrag, debat, journalistiske projekter, udstillinger, teater, musik, kunstnerisk udfoldelse, samarbejde med lokale foreninger og evt. besøg af unge fra andre egne af verden.

Grundideen med Hotel Democracy er aktiv medvirken.

 

Pressemeddelelse d. 4.5.16