Sandheden på Himmelbjerget

Hotel Democracy kalder 5. juni til Grundlovsfest med tema, taler og sang.

Hvert øjeblik døgnet rundt bipper nyhederne ind på vores skærme. Mange af dem er fra verdens brændpunkter og handler om konflikter og katastrofer. Men hvordan hitter vi rundt i, hvad der er fakta, og hvad der er ren manipulation? Med andre ord: Hvem og hvad kan vi stole på?

Og netop ”Hvem fortæller sandheden?” er temaet, når gruppen bag Hotel Democracy 5. juni traditionen tro kalder til Grundlovsfest på Himmelbjerget. Hovedtaler er Ulrik Haagerup fra Gl. Rye, og han får godt selskab på talerstolen af både de unge elever fra Ry Højskole og de helt unge fra Frijsenborg Efterskole.

Om temaet siger gruppen bag Hotel Democracy:

  • Uden fakta kan vi ikke have tillid. Og uden tillid er der intet demokrati. En vigtig forudsætning for demokratiet er altså, at der laves og formidles journalistik, som vi kan stole på, og at vi kan finde vej i mediernes malstrøm.

Traditionen tro leverer Ry Højskoles band et veloplagt og rytmisk akkompagnement til de mange sange fra Højskolesangbogen, som også er en rigtig vigtig del af Grundlovsfesten. Sangene er til dagen samlet i et sanghæfte, og heri er et miks af velkendte og nye sange med relevans for temaet.

Hovedtaler med meget på hjerte

Dagens hovedtaler, Ulrik Haagerup, har meget på hjerte, når det gælder journalistikken, og han har mildt sagt noget at have det i: Med en årelang karriere som redaktør og nyhedschef på bl.a. JP, Nordjyske og i DR har han beskæftiget sig med nyheder døgnet rundt. Og senest har han stiftet Constructive Institute, som han nu er direktør for.

Selv siger han om temaet:

  • Polarisering er den næste pandemi. For splittelsesvirus spreder sig hastigt iblandt os i en tid, hvor for mange forsøger at bilde os ind, at fakta er noget man selv kan vælge. Hvor der ikke længere er en fælles referenceramme, falder samfund fra hinanden. 
  • Jeg er optaget af, om mit eget fag, journalistikken, er en del af problemet med tillidsnedsmeltningen i vores offentlige samtale. Og endnu mere, hvordan vi kan blive en del af løsningen.”

Hotel Democracy-gruppen er sat sammen af folk fra Ry Højskole, Skanderborg Kommunes Biblioteker, Museum Skanderborg og Greenways.dk. Grundlovsfesten bliver til takket være støtte fra Skanderborg Kommune/Kulturpuljen, Kvickly Ry, Nordea-fonden og Trygfonden i samarbejde med GRUNDLOVSFESTEN, og et sponsorat fra Max Hvarregaard, Ørneboden på Himmelbjerget.

Blandt de frivillige, som giver en uundværlig hånd med, er Ry Borgerforening og  Soroptismisterne i Skanderborg

Selve festen varer fra kl. 10-12, men der er kaffesalg i boden fra kl. 9.00. Det er helt gratis at være med, og man må tage det fine sanghæfte med hjem.

Når sangen er klinget af, fortsætter dagens Grundlovsfest kl. 13.00 med Konservative i Silkeborg som arrangør.